НОВ ПРОДУКТ „РОЗА СТИЛ”
18-05-2009

Киселото мляко е продукт, който се получава чрез ферментация на мляко от два основни микроорганизма Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Хранителната му стойност, диетични и лечебни свойства са изследвани и доказани, което го прави популярно и незаменимо в харненето на съвремения човек. Ползата от ежедневна консумация на кисело мляко е свързана от една срана  с набавянето на калции, които има голямо значение за првилното функциониране на нервната система  и  от друга страна то е мощно биологично средство срещу хранителни отравяния. Киселото мляко притежава и антиуморно действие, тонизира организма. Редовното му приемане намалява значително холистерола в кръвта.Обикновено при приемане на кисело мляко в продлжение на 7 дни холистерола значително намалява. Доказан е и ефекта на възтановяване на биолигичното равновесие на чревната микрофлора при ситемно приемане на кисело мляко след антибиотично лечение. Като цяло има имуностимулиращ ефект. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.
Всичко казано до тук показва огромната роля на киселото мляко в здравоесловното хранене на човек. Неговото по-добро диетично, профилактично и стимулиращо действие върху човешкия организъм  се постига чрез комбинацията му със сушен розов свят. В случая се говори за цвят не от красивите декоративни рози , а от известаната и емблематична за Блгария маслодайна роза ( Rosa Damascena). Тя цъфти в средата на май – началото на юни. Розоберът се извършва в ранните сутрешни часове от 5 до 10, когата съдъражанието на масло в цвета  е на- високо. Набраният розов свят се суши при  режим дезактивиращ ензимите и спиращ процесите на ферментация на цвета и запазващ изцяло неговите полезни качества. След изсушаването му се смила и чрез спецална технология се прибавя към киселото мляко без да нарушава неговата структура и свойства. Така полученто кисело мляко е с по-силно и богато действие произтичащо не само от  мляко, а  и от добавения розов цвят.
Розовият цвят съдържа етерично масло, танини, багрила, захари, минерални соли, соли на органични киселини и др. Характерният му мирис се получава от етеричното масло, което е в количества до 0.04%. Известно е, че  розовият цвят се използва в хранителната промишленост за производство на сладка, сиропи и алкохолни напитки, но при производството на всеки от тези продукти се поидлага на обработка и претърпява промени. При сладката и сиропите се подлага на  високи температури, с което губи част от свойствата си. При алкохолните продукти претърпява ферментация и дестилация и не запазва активните си вещества. Всичко това е избегнато при производството на продукта – кисело мляко с розов цвят на Домлян. При него цветът не пртърпява агресивни обработки, в следствие на което запазва качествата и състава си непроменени. Розовият цвят е много полезен и приложението му в хранителната индустрия се определя най-вече от антиоксидантните му свойства, наличието на калий, редуциращи захари  и фибри.
Антиоксидантната активност на розовият цвят е много голяма, което го прави изключително полезен продукт за консумация, но самостоятелен  е в неподходяща форма.( не можем просто да сдъвчем няколко листа). Мого удачно е съчетанието му с кисело мляко: едновременно се постига хармонично усещане  –балансиран вкус и приятен аромат и активно антиоксидантно действие. Розовият цвят е намерил подходяща форма, да не притърпява промени, да запази активните си свойства и да бъде приятен за консумация.
Розовият цвят има високо съдържание на калии и може да бъде източник за набавянето му  в организма.  Калият е изключително важен за поддържанена на водния метаболизъм на клетките и обменните процеси .
Съдържащите се в розовият цвят захари са подобни на тези от другите плодове, което го прави подходящ във вкусово отношение за харанителни цели. Розовият цвят е с добра вкусова характеристика и се съчетава с киселото мляко в фин и хармоничен ароматно-вкусов комплекс.
Сушенето на розовият цвят се извършва при условия целящи да се запази съдържанието на етерично масло, като по този начин се ароматизира киселото мляко и се използва полезното действие на маслото. Розовото масло се използва за  разрушаване  на камъните в бъбреците и жлъчката, подобрява липидната обмяна, има също стимулиращо, антисклеротично, спазмолитично и хепатопротективно действие.
Сушените розови листа освен изброените до тук съставки съдържат и голямо количесвто фибри т.е обогатяват киселото мляко с фибри. Фибрите имат активиращо действие върху движенията на червата. По този начин регулират дейността на чревния тракт. Затрудняват пълното усвояване на твърдите животински мазнини. Намаляват риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.
Киселото мляко с розов цвят е подходящо за ежедневна консумация и допринася за подобряване на общия тонус на организма. В него са съчетани полезните свойства на киселото мляко и на розвият цвят, което прави продукта по-богат като действие и приложение.  Получилата се комбинация има много добри органолептични качества, приятен и свеж ароматно  - вкусов комплекс с дъх на рози. Всичко това прави киселото мляко с розов цвят приятно  за консумация и много полезно за организма.