Начало > За нас > Производство на кашкавал

Производство на кашкавал

До познатия ни кашкавал Домлян се е стигнало чрез постепенно усъвършенстване на технологията в продължение на дълги години. Производството на кашкавали с марката „ДОМЛЯН” е номер едно в нашата производствена листа. Това е първия продукт, който преди 30 години произведохме и предложихме на българските потребители.

Уникалния и неповторим вкус на тези продукти се дължи на дълбоките корени на традицията при производството им, както и на редица други специфични особености.

  1. Местонахождение
    Млекопреработвателно предприятие „ПОЛИДЕЙ” се намира в с. Домлян, в подножието на Стара Планина и Средна Гора. Това е екологично чист район известен с маслодайната роза и специфични климатични особености.
  2. Характеристика и качество на суровината
    В името на марката и качеството на произвежданите продукти ние изкупуваме сурово мляко от големи млекодобивни стопанства, които са покрили критериите на Европейските Регламенти и се намират в малки китни селца, далеч от индустриални зони.

Това е предпоставка за качествена и специфична паша, което е първия и основен елемент при добива на мляко.

Ежемесечно се провеждат дискусии и обучения на доставчиците на мляко, относно всички изисквания и критерий за доставка на суровината.

Изкупуването на млякото се осъществява със специализиран транспорт на фирмата.

В предприятието преди разтоварване, суровината се подлага на серия от лабораторни анализи, извършвани от висококвалифицирани лаборанти в приемните лаборатории.

При приемане млякото се очиства през метални филтри и сепаратор – очистител, което е гаранция за предотвратяване на бактериално обсеменяване.

С цел получаване на висококачествен и типизиран продукт, млякото се подлага на стандартизация.

Това ни дава гаранции, че готовия продукт ежедневно е с еднакви органолептични и физико-химични показатели, и че задоволяваме и най-изискания вкус на консуматорите ни.

Решаваща роля за уникалните вкусови качества и аромат на кашкавали „ДОМЛЯН” е използването на бактериална закваска от специално селектирани щамове млечно-кисели бактерии, адаптирани за нашата суровина.

След приключване на производството, всяка произведена партида кашкавал се отправя в камера за зреене, което продължава минимум 45 дни при специален температурен режим и относителна влажност.

Това е важна предпоставка за получаване на продукт с перфектни вкусови качества и специфичен аромат.

Преди да бъде предложена в търговската мрежа, всяка партида се подлага за анализ по органолептични, физико-химични и микробиологични показатели в заводски и акредитирани лаборатории.

Готовия продукт се отличава със следните характеристики:

  • плътна, леко еластична консистенция, със светло жълт до кехлибарено жълт цвят.
  • вкус и аромат - специфичен за всеки вид продукт, с изразен аромат и умерено солен вкус.