Начало > За нас > Производство на кисело мляко

Производство на кисело мляко

Производство на кисело мляко - Domlian.com

За да бъде киселото мляко източник на всички доказани полезни за организма вещества има няколко много важни условия:

На първо място е качеството на суровото мляко. Ние в Домлян упражняваме строг контрол, както на суровото мляко при приемането му в собствените лаборатории и микробиологии, така и на фермите от които пристига то. Да се използва жива закваска както и да се създава среда в продукта за да живее възможно най- дълго.

Основен приоритет на фирмата е използването на Българска закваска за кисело мляко, която да допринесе за запазване на вековната традиция и автентичност на българското кисело мляко.

Фирма Лактина изолира уникални щамове млечнокисели бактерии от екологично защитения високопланински резерват на България – Централна Стара Планина, специално пригодени за суровината, която ние преработваме.

Източници за изолиране на щамове млечнокисели бактерии в колекцията на Лактина:

 • природни източници - сурови млека, суроватки, растения, билки, подправки и пр;
 • млечни продукти приготвени при домашни условия без използване на индустриални култури;

Предимства на културите Лактина в сравнение с останалите фирми производители:

 • оригинален вкус, аромат и структура на традиционното кисело мляко твърдо и с разбит коагулум ;
 • всяка отделна култура е със собствена идентичност, особено видовете кисели млека произведени със симбиотични млечнокисели култури,специално създадени за млеката ДОМЛЯН;
 • не се използват генетично модифицирани млечнокисели микроорганизми;
 • специална група многощамови фагоустойчиви култури с участието на повече от по четири щама Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus ;
 • изследователската програма на фирма Лактина включва разработване на стартерни култури, в които участват местни щамове млечнокисели микроорганизми от групата на Streptococcus thermophilus и Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus с доказана исторически географската идентичност и присъствие в природни източници от България и страни от Балканския регион.

Оригиналният състав на културите за кисело мляко включва участието само на Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Chr. Hansen A/S – световен лидер в производството на закваски за пробиотично кисело мляко. Пробиотичните закваски на Chr. Hansen съдържат най-малко един пробиотичен щам със значителна клинична документация за здравословни ефекти.

Пробиотичните щамове са селектирани като са използвани някои критерии, включващи:

 • безопасност
 • киселинна устойчивост
 • устойчивост на жлъчни сокове
 • възможност да осигурят здравословни ползи за консуматора
 • стабилност за приложение в храни до края на срока на годност

През последните години не спираме да инвестираме в технологичната модернизация и операционната ефектиност на компанията, чрез въвеждането на най-добрите практики и методологии.Комплексното и модерно технологично оборудване в цеха за производство на пресни и кисели млека, с което можем да се похвалим, ни позволява да автоматизираме основните производствени процеси и непрекъснато да ги контролираме.